uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Економічний фронт
    27 Липня 2022

    Країни світу продовжують вести економічну війну проти росії у відповідь на її агресію в Україні.

    З початку вторгнення уже багато країн оголосили про готовність повністю або частково відмовитись від енергоресурсів рф.

    Зокрема, за останній місяць маємо такі події:

    Греція та Болгарія запустили Interconnector Greece-Bulgaria для прокачування азербайджанського газу. Це один із ключових кроків диверсифікації постачань для цих країн.

    З’єднувальний трубопровід довжиною у понад 180 км проходить між північно-східним грецьким містом Комотіні та болгарським містом Стара-Загора і з’єднує газотранспортні системи обох країн. Він дасть змогу отримувати замість російського палива газ з азербайджанського родовища Шах-Деніз, а також скраплений газ із різних джерел через термінали у Греції.

    Французька енергокомпанія TotalEnergies відмовилась від 20% акцій, якими володіла в Хар’ягінському нафтовому родовищі, в межах виходу з російських проектів.

    Санкції розривають енергетичні зв’язки та взаємозалежності в Європі, що вибудовувались майже століття, починаючи з часів радянського союзу.

    Польща планує виставити рахунок газпрому за порушення контрактних вимог та відключення газу.

    – Ми збираємося притягнути газпром до відповідальності за рішення припинити постачання газу до Польщі. Ми вже домовилися з керівництвом Польської нафтогазової компанії (PGNiG) з цього питання. Не може бути так, щоб такі рішення приймалися в односторонньому порядку, а ми ніяк не реагували, – зазначив міністр державних активів Польщі Яцек Сасін.

    В Україні арештували майно російських корпорацій «Ростех», «Татнефть», «РусАл» та «Групи ГМС» на 4,5 млрд грн.

    На корпоративні права дев’яти українських підприємств, які належать російським холдинговим компаніям, арешт наклав суд.

    Європейський парламент проголосував за план швидшого поповнення стратегічних запасів газу.

    – По-перше, до наступної зими ми матимемо повністю заповнені сховища в ЄС. Гарні новини для наших громадян, малого та середнього бізнесу, для нашої промисловості. По-друге, ніхто, хто використовує енергію як зброю, не відповідатиме за наші сховища в ЄС, – зазначив депутат Європарламенту Єжи Бузек.

    Країни-члени зобов’язані наповнювати сховища газу щонайменше на 80% цього року та на 90%, починаючи з наступного року до 1 листопада щорічно. При цьому країни, які мають великі сховища, також зобов’язані наповнювати їх принаймні на 35% від свого споживання.

    Це лише частина рішень, які чітко показують намір цивілізованого світу позбутися російської енергетичної голки та послабити країну-агресора.

     

    Дякуємо друзям України

    #StopBloodyEnergy

    #SaveUkraine