uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Кабінет Міністрів в черговий раз відтермінував введення в дію Технічного регламенту щодо якості скрапленого газу
    05 Листопада 2021

    Ще 1 лютого 2018 року в Україні набули чинності вимоги до якості автогазу, що відповідають європейському стандарту EN 589.

    І ще з 1 лютого 2018 року автомобільний газ Shebel виробляється згідно нового стандарту ДСТУ EN 589:2017, гармонізованого з європейськими нормами.

    Але ми ще й досі чекаємо, коли ці вимоги стануть обов’язковими для усіх учасників ринку.

    Кабінет Міністрів у черговий раз відтермінував введення в дію Технічного регламенту щодо якості скрапленого газу, який мав вступити в дію сьогодні, 5 листопада 2021 року. Цей документ мав встановити єдині обов’язкові для застосування і виконання вимоги до якості скрапленого газу як моторного палива для автотранспорту. Також постановою мала бути запроваджена обов’язкова оцінка відповідності скрапленого газу, що вводиться в обіг або надається на ринку України, та визначений орган державного ринкового нагляду у цій сфері. Однак введення в дію цих важливих документів знову відтерміноване. На цей раз – до 5 листопада 2022 року.

    Що дало б введення в дію Техрегламенту?

    • Для споживачів: якісний автомобільний газ забезпечує більш стабільну роботу двигуна та паливної системи, має менший розхід та мінімізує витрати на обслуговування автівки.
    • Для учасників ринку: єдині правила сприяють розвитку здорової конкуренції, а не маніпуляцій з цінами за рахунок якості.
    • Для суспільства: менше шкідливих викидів в атмосферу та турбота про навколишнє середовище.

    Але дива не сталося. Споживачі і далі ризикують заправити побутовий газ замість автомобільного, добросовісні виробники страждають від цінових маніпуляцій «тіньовиків», а відсутність єдиних правил шкодить і економіці, і екології.

    Що ж робити у такій ситуації звичайним автомобілістам? Запитувати паспорт якості під час заправки та заправляти лише справжній автомобільний газ! Наприклад, #ShebelEuroLPG, який ще з 1 лютого 2018 року виробляється згідно нового стандарту ДСТУ EN 589:2017, гармонізованого з європейськими нормами.

    Для довідки:

    До 2018 року в Україні якість газу для заправки автотранспорту визначалася ще радянським ГОСТом. Згідно з гармонізацією українського законодавства з нормативами Європейського Союзу, з 1 лютого 2018 року набули чинності нові вимоги до якості автогазу, що відповідають європейському стандарту EN 589. Старий радянський ГОСТ мав би бути замінений на новий ДСТУ ЕN 589:2017 «Палива автомобільні. Газ нафтовий скраплений». Цей стандарт затверджується Технічним регламентом. Такий документ було прийнято постановою Кабінету міністрів №667 від 29 липня 2020 р. Однак цим документом було передбачено піврічний адаптаційний період і його норми повинні були набути чинності з 4 лютого 2021 р. А на засіданні Кабінету Міністрів 3 лютого 2021 року термін обов’язкового введення в дію нових стандартів автогазу перенесли на 5 травня 2021 року. Потім цю дату було відтерміновано до 5 листопада 2021 року, а згодом – до 5 листопада 2022 року. Відтак, вимоги до якості газу для заправки автотранспорту в Україні досі лишаються «поза законом».