uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Новини щодо розмитнення авто для українців
    31 Травня 2022

    У кінці березня Верховна Рада України ухвалила Закон, яким звільнила фізичних осіб від сплати митних платежів під час ввезення транспортних засобів з-за кордону. Відповідно до прийнятого закону, під час воєнного стану не потрібно платити ПДВ, акциз та ввізне мито при розмитненні автівок. Правила почали діяти з 15 квітня і мали на меті спростити доставку автомобілів для гуманітарних і військових потреб.

    Однак вже з кінця квітня почалися дискусії щодо скасування безкоштовного розмитнення авто, привезених з-за кордону. Чому так сталося?

    Через скасування мита дуже багато українців почали ввозити авто, тим самим спричиняючи колапс на пунктах пропуску на кордоні. Також митники відмічають значну кількість іномарок преміум класу, привезених українцями під час війни.

    Які обмеження на ввезення авто діють зараз?

    На сьогоднішній день влада не скасувала пільги, але зробила обмеження щодо кількості пунктів розмитнення автівок, ввезених для особистих потреб, а саме:

    – на польському кордоні: «Угринів», «Грушів», «Смільниця», «Устилуг»;

    – на словацькому кордоні: «М. Березний»;

    – на угорському кордоні: «Давінкове», «Косино».

    Чи буде скасоване безкоштовне розмитнення?

    Це питання доволі неоднозначне. З одного боку – країна недоотримує гроші для бюджету, з іншого боку – безкоштовне розмитнення спрощує доставку транспорту для тероборони та ЗСУ, вкрай необхідного для фронту та нашої Перемоги. Також «нульове мито» дозволяє відновити знищений війною автопарк українців.

    Тож, поки дискусії щодо відміни безкоштовного розмитнення авто тривають, все ще є хороша нагода імпортувати необхідні транспортні засоби для забезпечення Перемоги відбудови України.