uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Особливості правил дорожнього руху в Угорщині
    13 Липня 2022

    Продовжуємо розповідати про особливості та нюанси дорожнього руху у різних країнах.

    Сьогодні – про Угорщину. Вона розташована у центральній Європі та на північному сході межує з Україною.

    Отже, які основні правила дорожнього руху в Угорщині:

    ▪ Для руху по Угорщині водій зобов’язаний мати при собі такі документи: паспорт, водійські права, технічний паспорт власника або договір оренди авто, міжнародну карту страхування автомобілів («зелену карту»),  дозвіл власника (довіреність) на використання транспортного засобу, наклейку з ініціалами країни реєстрації.

    ▪ У кожному автомобілі обов’язково треба мати: аптечку, знак аварійної зупинки, світловідбивний жилет.

    ▪ У населеному пункті максимальна швидкість – 50 км/год, за межами міста – 90 км/год, на швидкісних дорогах – до 110 км/год, на платних магістралях  – до 130 км/год.

    ▪ Швидкісний режим контролюється камерами відеоспостереження.

    ▪ Ближнє світло обов’язкове 24 години на добу весь рік. У денний час (від сходу до заходу), в умовах нормальної видимості, замість ближнього світла дозволено використовувати ходові вогні. Штраф за порушення – від 18 до 30 євро.

    ▪ Користуватися мобільним телефоном під час руху заборонено. Штраф за користуванням телефоном в межах міста – 33 євро, за межею міста – приблизно 48 євро, на автомагістралях – 65 євро. Телефон можна використовувати тільки за допомогою пристроїв, що дозволяють користуватися телефоном без застосування рук.

    ▪ Обов’язкове використання ременів безпеки на всіх сидіннях авто. Штраф за порушення – від 50 євро.

    ▪ Для перевезення дітей зростом до 150 см обов’язкове дитяче крісло. Також заборонено перевозити на передньому сидінні дітей від 3 років та зростом нижче 150 см. Штраф за порушення правила перевезення дітей – 150 євро.

    ▪ Використання зимових шин в Угорщині  – не обов’язкове. Використання шипованої гуми – заборонено.

    ▪ В Угорщині є платні дороги – це швидкісні автомагістралі, попереджувальні знаки про платні послуги інформують водія задовго до початку самого автобану. Для оплати потрібно придбати е-віньєтку (електронну віньєтку). Е-віньєтки можна купити у терміналах, у магазинах роздрібної торгівлі або на будь-якій автозаправці. Вартість віньєтки залежить від тривалості використання, категорії автомобіля та наявності причепа. У разі, якщо ви заїхали на платну ділянку дороги, у вас є 60 хвилин, щоб придбати віньєтку або покинути таку ділянку дороги (наприклад, помилково заїхали).

    ▪ На угорських автобанах є зручні місця для відпочинку. Вони розміщені кожні 20-30 км, а також є біля кожної заправки. Перед ними на відстані 1км і 500 м стоять відповідні знаки.

    Збережіть собі цю пам’ятку та діліться з друзями, для яких ця інформація актуальна.