uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Поради з економії пального
    05 Липня 2022

    Війна росії в Україні порушила логістичні ланцюжки постачання нафтопродуктів, зруйнувала інфраструктуру та спричинила дефіцит пального на АЗС і підвищення цін.

    Пропонуємо кілька порад, які допоможуть знизити витрати пального для вашого автомобіля:

    ▪ Найголовніше правило: економія пального можлива лише на технічно справному транспортному засобі На авто з “убитою” підвіскою чи поганою гумою заощадити не вийде.Технічні несправності деталей впливають на перевитрату пального машиною.

    ▪ Забруднені повітряний, паливний фільтри та свічки теж збільшують витрату палива. Своєчасне їх обслуговування та заміна будуть сприяти економії пального.

    ▪ Стежте за рівнем тиску в шинах! Погано накачане колесо нерівномірно розподіляє тиск на дорогу та погіршує керованість транспортним засобом. А це призводить до перевитрат пального.

    ▪ Має значення і правильна сезонність шин. Експлуатація зимового варіанту проявляється влітку у вигляді буксування, а це теж спричиняє зайві витрати пального.

    ▪ Поспішайте повільно! Плавний рух і стабільна швидкість дозволяє заощаджувати, а агресивна їзда підвищує витрату палива. Спокійний рух також зменшить навантаження на ходову частину і збільшить термін служби гальм.

    ▪ Старайтеся не тиснути різко на педаль газу. Кожен раз, коли ви це робите, витрата палива збільшується в десятки разів.

    ▪ Уникайте заторів — вони спричиняють додаткові витрати на пальне. Одна година в заторі за витратою пальногоприрівнюється до поїздки в 60 км по трасі зі швидкістю 80-90 км год.

    ▪ Використовуйте вантажівки в якості щита! Так авто буде пересуватися в зоні з розрідженим повітрям, що мінімізує витрати пального. Їздити за вантажівкою рекомендується на відстані 4 м, за легковим автомобілем – 2 м, за автобусом – 5 м.

    ▪ Позбавтеся зайвого вантажу! Зніміть верхній багажник та рейлінги з даху, високу антену, нестандартні масивні бризковики та інше. Не возіть з собою зайві речі. Проведіть ревізію салону і багажника – перевезення мотлоху коштує грошей. Кожні 100 кг вантажу призводять до перевитрати 1 л палива на 100 км.

    ▪ Зачиняйте вікна! Відкриті вікна і люк погіршують аеродинаміку – для подолання опору повітря потрібно більше енергії. Це призводить до збільшення витрати пального.

    ▪ Використовуйте мінімальну кількість приладів в автомобілі. Кондиціонер, наприклад, призводить до додаткової витратипального на 15%, а обігрів заднього скла – на 5%, на ближнє світло витрачаються зайві 100 г бензину на 100 км.

    ▪ Заправляйтесь «правильним» пальним! Якщо авто розраховане на 95-й бензин, не варто лити 92-й – витрата пального значно зросте і не виправдає різниці у ціні.

    ▪ Уникайте поїздок у несприятливих погодних умовах: дощ, ожеледиця, туман впливають на збільшення витрат палива. Зокрема й тому, що доводиться вмикати кондиціонер, двірники та інші прилади.

    Кожен з цих пунктів сам по собі, на перший погляд, дає мінімальний ефект. Але якщо їх дотримуватися в комплексі – то економія буде відчутна!