uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Šhebel Euro LPG відповідає стандарту ДСТУ EN 589:2017, гармонізованому з європейськими нормами
    10 Лютого 2021

    Минулого тижня Кабінет Міністрів відтермінував введення в дію нових вимог до якості скрапленого газу як моторного палива для автотранспорту.

    Це означає, що при заправці замість автомобільного газу у ваш бак може потрапити  газ для комунально-побутового або промислового споживання, адже вимоги до якості саме автогазу, хоч і давно прописані, та досі не є обов’язковими для застосування.

    Через це споживачі автогазу мають набагато менше можливостей заправлятися пальним відповідної якості та істотно менше підстав для захисту своїх прав у порівнянні зі своїми «бензиновими» та «дизельними» колегами, де вимоги до якості моторних палив прописані чітко та однозначно.

    Чому це так важливо?

    • Для споживачів: якісний автомобільний газ забезпечує більш стабільну роботу двигуна та паливної системи, має менший розхід та мінімізує витрати на обслуговування автівки.
    • Для учасників ринку: єдині правила сприяють розвитку здорової конкуренції, а не маніпуляцій з цінами за рахунок якості.
    • Для суспільства: менше шкідливих викидів в атмосферу та турбота про навколишнє середовище.

    Що ж робити у такій ситуації звичайним автомобілістам? Запитувати паспорт якості під час заправки та заправляти лише справжній автомобільний газ!

    Наприклад, Šhebel Euro LPG, який ще з 1 лютого 2018 року виробляється згідно нового стандарту ДСТУ EN 589:2017, гармонізованого з європейськими нормами.

     Для довідки:

    До 2018 року в Україні якість газу для заправки автотранспорту визначалася радянським ГОСТом (розробленим для газу, що призначається для комунально-побутових потреб). Згідно з гармонізацією українського законодавства з нормативами Європейського Союзу, з 1 лютого 2018 року набули чинності нові вимоги до якості автогазу, що відповідають європейському стандарту EN 589. Старий радянський ГОСТ було змінено на новий ДСТУ ЕN 589:2017 «Палива автомобільні. Газ нафтовий скраплений». Але обовязковим до впровадження цей стандарт затверджує Технічний регламент. Такий документ було прийнято постановою Кабінету міністрів №667 від 29 липня 2020 р. Однак цим документом було передбачено піврічний адаптаційний період і його норми повинні були набути чинності з 4 лютого 2021 р. А на засіданні Кабінету Міністрів 3 лютого 2021 року термін обов’язкового введення в дію нових стандартів автогазу перенесли на 5 травня 2021 року.