uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Укргазвидобування сплатило майже 2 млрд грн паливного акцизу у 2021 році
    07 Лютого 2022

    АТ «Укргазвидобування» у 2021 році сплатило до місцевих бюджетів 1,969 млрд грн паливного акцизу, що становить 14% від загальної суми податку, сплаченого з вироблених в Україні підакцизних видів пального.

    У 2020 році сума сплаченого акцизного податку із підакцизних видів пального, виробленого виробничими підприємствами АТ «Укргазвидобування», становила 1,956 млрд грн.

    Податок на акциз був сплачений з пального, виробленого у 2021 році на потужностях Шебелинського нафтопереробного заводу (НПЗ) у Харківській області, а також на потужностяхЯблунівського, Юліївського, Тимофіївського відділень з переробки газу і технологічного цеху «Базилівщина».

    «Сплата акцизу – це не тільки наповнення держбюджету. Це ще й свідчення легального походження, а отже і якості продукції. Ні для кого не секрет, що на українському паливному ринку гостро відчувається неринкова конкуренція з боку нелегальних виробництв так званих «малих» НПЗ. Вони не платять податки і виробляють нафтопродукти як розчинники, абсорбенти, синтетичне паливо, різні непідакцизні товари, які потім все ж потрапляють у бак автомобіля під виглядом нібито бензину чи дизпалива. І від цього вже потерпає не лише держбюджет, але і споживач», зазначив директор з комерційних питань АТ «Укргазвидобування» Сергій Федоренко.

    Нагадаємо, у 2021 році Шебелинський нафтопереробний завод (Šhebel), що входить до нафтового напряму Групи Нафтогаз, у січні-грудні 2021 року збільшив виробництво бензину Šhebel 95 на 47,7% — до 47 тис. тонн, а дизельного пального ДП Šhebel— на 1,4%, до 76 тис. тонн. Випуск бензину Šhebel 92 зменшився на 11,8% – до 83 тис. тонн, газу нафтового скрапленого Šhebel LPG – залишився на рівні 2020 року (144 тис. тонн).

    Довідка:

    Шебелинський НПЗ (Šhebel) — один з двох нині діючих нафтопереробних заводів в Україні. Його потужність становить близько 500 тис. тонн переробки сировини на рік. Завод веде свою історію з 1960 року. У 2015-2018 роках було реалізовано наймасштабнішу за останні 20 років модернізацію, завдяки чому вдалося здійснити перехід на випуск продукції виключно стандарту Євро 5. З 2018 року пальне виробництва Шебелинського НПЗ реалізується на ринку під торговою маркою Šhebel. В асортименті продукції: бензини Šhebel 92, Šhebel 95, дизельне пальне Šhebel ДП та скраплений газ Šhebel Euro LPG. Пальне Šhebel можна придбати у Київській, Житомирській, Чернігівській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Сумській областях і на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей.