uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Відмінності ПДР у Польщі та Україні
    23 Травня 2022

    Чимало українських біженців виїхали до Польщі на власних автомобілях та стикнулися з правилами дорожнього руху, що відрізняються від українських 🇺🇦🇵🇱

    Пропонуємо вам ознайомитися з переліком основних відмінностей ПДР України та Польщі:

    📌 Для водіння авто в Польщі необхідно мати ID-карту або паспорт, посвідчення водія, техпаспорт, поліс страхування цивільно-правової відповідальності.

    📌 Керуючи автомобілем,  слід вмикати ближнє світло фар протягом усієї доби увесь рік, на відміну від українських правил. За порушення цього правила загрожує штраф до 300 злотих.

    📌 Заборонено використовувати авто, у якому тоновані бокові та лобове скло.

    📌 Обов’язкове дотримання безпечної дистанції з транспортним засобом, що їде попереду. Вона становить половину швидкості, з якою рухається авто. Наприклад, при поточній швидкості 120 км/год, до авто попереду має бути щонайменше 60 м. За нехтування цим правилом можна позбутися 500 злотих.

    📌 Перевага – за пішоходом. Пріоритет на переході пішохід має не тільки тоді, коли він вже зайшов на «зебру», але також тоді, коли він тільки підходить/входить на перехід. За порушення цього правила загрожує штраф від 1500 до 3000 злотих.

    📌 Пасками безпеки повинні бути пристебнуті усі пасажири, крім тих, у яких є протипоказання від лікаря. Діти ростом до 150 сантиметрів повинні їхати в спеціальному автокріслі.

    📌  Пріоритет на дорозі має спецтранспорт, тобто швидка чи пожежники. Щоб їх швидко пропустити – водії створюють рятувальний «коридор життя». Якщо ви користуєтеся  крайньою лівою смугою, то зобов’язані з’їхати ліворуч, а водії, які користуються іншими смугами – праворуч. В обох випадках необхідно зупинитися на час проїзду екстрених служб. Зволікання з виконанням необхідного маневру може коштувати водію від 500 до 2500 злотих.

    📌 Швидкісний режим на багатьох польських дорогах контролюється спеціальними арками, які фіксують номери машини при в’їзді та виїзді з певної зони, вираховуючи середню швидкість.

    📌 У машині повинен бути вогнегасник, трикутник аварійної зупинки, аптечка та світловідбивний жилет на кожного пасажира.

    📌 У Польщі діє правило послідовного виїзду автомобіля з кожної смуги (правило «застібки-блискавки»). Це правило визначає принципи руху по окремих смугах у ситуації, коли їхня  кількість зменшується, а в місці звуження виникає затор. Штраф за недотримання правила послідовного руху – 500 злотих.

    📌 Платні ділянки дороги не відділені шлагбаумами та не контролюються касирами. Оплата за проїзд цієї ділянки – на відповідальності водія. За неоплату загрожує штраф у 500 злотих.

    📌 У населених пунктах – обмеження швидкості 50 кілометрів на годину. Поза населеними пунктами можна їхати до 90 кілометрів на годину. На швидкісних дорогах з одностороннім рухом дозволено розганятися до 100 кілометрів на годину. До 120 кілометрів на годину можна їхати на швидкісних магістралях з двостороннім рухом. Максимальна швидкість на шосе – 140 кілометрів на годину.

    Збережіть собі цю пам’ятку та діліться з друзями, для яких ця інформація актуальна.