uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    Як не заснути за кермом?
    18 Березня 2021

    Щорічно у п’ятницю напередодні дня весняного рівнодення відзначається Всесвітній день сну.

    Цього року він припадає на завтра – п’ятницю 19 березня.

    Ми переконані, що найкращий спосіб відзначити день сну – це добре виспатися.

    Але якщо комусь доведеться цю ніч (чи будь-яку іншу) провести за кермом, то ми зібрали кілька лайфхаків, як не заснути за кермом:

    • Енергетики і кава – найбільш поширений спосіб підбадьоритися. Але варто пам’ятати, що їх сила діє максимум годину. Якщо вам треба їхати кілька годин – краще обрати інший спосіб боротьби з сонливістю.
    • Гучна музика – теж здатна підбадьорити. Однак, коли хочеться спати, навіть самий затятий саунд може перетворитися спочатку в монотонний гул, а потім і в чудову колискову. Щоб цього не сталося, слухайте музику з перервами у 20-30 хвилин. А ще не соромтесь співати у весь голос. Навіщо? При гучному співі активніше працюють легені, у кров надходить більше кисню і організм прокидається.
    • Співрозмовник – чудовий засіб від сну за кермом. Але тільки якщо ваш пасажир не спить поруч, а розважає вас цікавою бесідою та стежить, щоб ви не заснули.
    • Ненадовго здатні освіжити прохолода чи нічний вітерець – тому при перших ознаках сонливості знизьте градуси на кліматичній установці або відкрийте вікно. Цей спосіб дозволить вам позбавитись симптомів сну  на 15-20 хв.
    • Жувати, щоб не спати – досить дієвий спосіб не заснути. Найкраще для цього методу боротьби зі сном підходить насіння. А от бутерброди, горішки, печиво швидко насичують організм, що може спровокувати ще більше бажання сну.
    • Спробуйте пожувати лимон чи кисле яблуко – це теж відволіче від думок про сон. Тут діє принцип: чим яскравіший смак – тим більше бадьорості.
    • Схожу дію мають і яскраві запахи, особливо цитрусові. Почистіть апельсин чи наріжте лимон і розкладіть шкірку по панелі. Бризки цедри швидко змішаються з повітрям у салоні і наповнять його освіжаючим та підбадьоруючим ароматом.
    • Відкладіть візит до туалету, навіть коли дуже хочеться. Тут діє принцип – чим сильніше тисне, тим менше думаєш про сон. Але не перестарайтеся! Терпіти більше години може бути шкідливо. Тому розраховуйте сили і кілометри.
    • Фізичні вправи – ще один спосіб відігнати сон. Напружуйте і розслабляйте різні м’язи. Прийміть іншу позу для сидіння, потрясіть головою.
    • Вмийтеся прохолодною водою або витріть обличчя вологим рушничком. Зробіть гімнастику на свіжому повітрі.
    • Багатьом допомагає масаж мочок вух та повік.

    Найкращий засіб від сну – це сон. Якщо ви пробуєте різні способи не спати, а очі все одно злипаються – зупиніться, подрімайте, і вже тоді продовжуйте шлях.

    Бережіть себе!