uk
    Де заправитись
    Електронна черга
    За яких умов можуть конфіскувати автомобіль для воєнних потреб
    25 Березня 2022

    У зв’язку із запровадженням в Україні військового стану через наступ російських військ на нашу територію, права громадян можуть зазнавати певних обмежень.
    Багато автомобілістів чули про можливе вилучення транспортних засобів для оборонних потреб держави.

    Ми підготували інформацію, за яких умов проходить реквізиція автотранспорту:

    • Військове командування може здійснювати конфіскацію майна, відповідно до:
    • Найчастіше вилучають великогабаритний, вантажний та будівельний транспорт. Державні підприємства надають транспортні засоби на безоплатній основі (ст. 1 та 9 Закону 4765).
    • Відчуження транспортних засобів приватних осіб та підприємств здійснюється виключно з предоплатним або післяоплатним відшкодуванням оголошеної вартості авто.
    • Вилучення транспортного засобу оформлюється актом прийому-передачі. У ньому вказуються відомості про власника, технічні характеристики, стан та оголошену вартість транспорту. Акт повинен бути підписаний не тільки власником, а і начальником військової частини, в яку переданий автомобіль.
    • Правильне складання акту прийому-передачі дозволить у разі пошкодження транспортного засобу, його знищення або, у разі втрати реєстраційних документів, визначити його власника для відшкодування збитків.
    • У деяких областях України місцеві громади за участі обласних керівників правоохоронних органів, Збройних сил України та територіальної оборони приймають рішення щодо конфіскації приватних транспортних засобів у водіїв, які були за кермом у нетверезому стані. Ці автівки передають на потреби ЗСУ. Нагадуємо: з 1 березня 2022 року на період дії воєнного стану заборонений продаж алкогольної продукції.
    • Пам’ятайте, що вилучення авто для воєнних потреб під час переміщення приватних осіб або на дорозі законодавчо неможливо. Реквізиція здійснюється з чітким документальним оформленням правочину.
    • Після припинення воєнного стану питання повернення вилученого майна або відшкодування його вартості вирішується через військовий комісаріат.

    Важливо:  держава не має на меті позбавлення майна мешканців, а конфіскація майна, в тому числі транспортних засобів, для оборонних потреб можлива лише у виняткових випадках.

    Разом до Перемоги!